Als je bezig bent met kunst, ben je ook bezig met het bestuderen van de natuur. Elk element wat je nodig hebt om een kunstwerk te maken komt uit de natuur. Ook al heeft de natuur niet altijd een centrale rol, je zult de natuurlijke balans mee moeten laten spelen in deze opvoering. In dit artikel gaan we kort in op het gebruik van natuurlijke kleuren en texturen.

Balanceren

De natuur omvat talrijke niet-levende en levende elementen. De wisselwerking geeft de balans die nodig is voor de ontwikkeling en het voortbestaan aan beide kanten. Deze elementen hebben elkaar nodig, zoals licht donker nodig heeft en lucht water. Dit is wat je nodig hebt om elk onderdeel van je kunstwerk in contrast te brengen.

De rol van kleuren

Je moet weten hoe kleuren met elkaar werken. De regenboog hanteert bepaalde kleuren volgens bepaalde spelregels tegen een achtergrond van een bewolkte hemel. Aan de andere kant laat de natuur ons zien dat groen vooral verwijst naar planten en bomen. De lucht is meestal boven en de grond beneden, maar het blauw van de lucht is licht en van het water is donker. De aarde wordt weergegeven met bruine en grijze tinten.

Natuurlijke kleuren en texturen

In de natuur staat een kleur meestal niet op zichzelf. De kleur gaat altijd gepaard met een textuur. Met kunstwerken waarin de natuur niet direct ingebracht wordt kun je middels realistische natuurlijke kleuren in combinatie met natuurgetrouwe texturen gevoelsmatig de observator heel dicht bij de natuur brengen. Met de juiste middelen en tools van bijvoorbeeld Flexa creëer je een kunstmatig versie van natuurlijke elementen. Je bootst de natuurlijke effecten na als een illusie van natuurgetrouwheid.