Veel kunstwerken gebruiken een nabootsing van de natuur zelf als centrale thema in een kunstobject. De kunst zit in de wijze waarop de kunstenaar dit thema interpreteert met de middelen waarmee dit kunstobject gerealiseerd wordt.

Planten

In heel veel kunstobjecten komen we planten en bloemen tegen. In de meeste gevallen dienen ze over het algemeen tot achtergrond opvulling. In heel veel andere gevallen zien we echter dat de manier waarop de schoonheid van een plant op het kunstobject of juist als op zichzelf staand kunstobject meerwaarde krijgt. De kunstenaar legt de volle aandacht op de bloem of plant. Een simpele theepot die technisch en esthetisch op unieke wijze kunstig en van hoge kwaliteit gemaakt is, is ineens veel meer waard als er een unieke afbeelding op aangebracht is.

Populaire thema

Het aanbod van Hollandsche Meesters laat zien hoe populair bloemen en bloeiende planten in de schilderkunst is. De kunstenaar uit hiermee respect voor de schoonheid van de natuur, maar etaleert vooral diens vaardigheden door de manier waarop de plant op bijzondere unieke wijze de hoofdrol toebedeeld krijgt. De techniek, stijl en keuze van elke kunstenaar is erg divers.