Het begrip kunst is zeer breed. Van klassieke en moderne schilderijen, beeldhouwkunst tot muziek en dans. Kunst staat nooit stil. Ja, schilderijen van de oude meesters liggen vast voor de eeuwigheid, maar nieuw vormen van kunst kunnen zich aandienen. Het is vanzelfsprekend dat met de komst van de computer en het internet, steeds vaker digitale kunst wordt ingezet. Net zoals de analoge media, is digitale kunst net zo breed en veelzijdig. De mogelijkheden zijn op sommige gebieden soms nog groter. Wat is digitale kunst en wat zijn de kenmerken hiervan?

De geschiedenis van digitale kunst

Digitale kunst is hedendaagse kunst met nog een zeer jonge geschiedenis. Pas in de jaren 70 van de vorige eeuw verschenen er de eerste computers voor algemeen gebruik. Dit bleef nog heel beperkt tot zakelijk gebruik, maar vanaf de jaren 80 kregen ook particulieren de mogelijkheid om een eigen computer aan te schaffen. Vanaf ongeveer de jaren 90 ontstonden er de eerste digitale kunstwerken. Vaak werden en digitale prints en animaties gemaakt en uitgeprint. Met de komst van het internet nam digitale kunst pas echt een grote vlucht. Kunstenaars kregen meer mogelijkheden om kunst te delen en te (laten) manipuleren. Digitale kunst komt ook dichter bij de mensen. Met een mooie en vooral niet al te dure refurbished Apple van mresell.nl kan iedereen die dit wil een kunstenaar zijn.

Wat zijn de kenmerken van digitale kunst?

Ten opzichte van de klassieke analoge media, heeft digitale kunst enkele specifieke kenmerken:

• Reproduceerbaar: Rembrandt kon de Nachtwacht maar eenmaal maken. Digitale kunst is talloze malen op te slaan en te reproduceren, zonder enige vorm van kwaliteitsverlies.

• Manipuleerbaar: digitale kunst hoeft niet als een statisch schilderij altijd hetzelfde te blijven. Het is juist de kracht van een digitaal kunstwerk om te veranderen.

• Interactief: digitale kunst is vaak interactief. Dit houdt in, dat er een wisselwerking is tussen mensen. Mede door het internet kan iedereen interactief meedoen aan een kunstwerk.

• Virtueel: het bijzondere van digitale kunst, is dat als je naar de bron gaat, dit enkel een code is. Het zichtbaar maken moet gebeuren door middel van een beeldscherm en computers. Een nieuwe computer hiervoor niet altijd nodig, via mresell.nl vindt je goed werkende refurbished Apple computers als nieuw.

Digitale kunst bekijken

Waar kun je nu terecht om digitale kunst te bekijken? Het voordeel van een digitale kunst, is dat je hiervoor niet fysiek naar een museum hoeft. Veel kunst is online te bekijken. In 1994 is er het MOCA opgericht. Dit staat voor Museum of Computer Art. Dit museum is online te bezoeken zodat je ook met een furbished Apple computer van mresell.nl geniet van digitale kunst.

Bekende digitale kunst

Een bekende vorm van digitale kunst is Communimage. Dit is een kunstwerk dat al vanaf 1999 loopt. Het is een lappendeken van allerlei foto´s en iedereen die dit wil kan zijn/haar eigen foto toevoegen. Een andere bekende digitale kunstvorm was Global City in 2002. Hierbij werden iedere seconde, de voorpagina´s van de drie belangrijkste kranten over elkaar heen geplaatst. Dit gaf op ieder moment een ander beeld.