Kunst bestaat in allerlei vormen en wordt gemaakt van diverse materialen. Een van de recentste kunststromingen is voedselkunst. De verschillende substanties van voedsel lenen zich namelijk uitstekend voor het creëren van kunstwerken. Helaas zijn dit soort kunstwerken van tijdelijke aard maar daarom niet minder spectaculair. Net zoals dat bij andere kunstwerken het geval is gaat het erom verrassende combinaties te maken van kleuren en vormen.

Chef-koks en sous-chefs die met hart en ziel hun werk doen, zijn vaak gedreven in het snijden van groenten in een bepaalde vorm of het spuiten van room in specifieke figuren. Voor deze beroepen moet je behalve kennis van voedsel hebben ook ontzettend creatief zijn. Al 2000 jaar wordt er aandacht besteed aan de manier waarop het eten kan worden opgediend. Voorheen was het belangrijk dat het gerecht er smaakvol en elegant uitzag. Tegenwoordig wordt er steeds vaker een heus kunstwerk van gemaakt.

Wanneer je unieke ideeën hebt zou je daarmee kunnen experimenteren. Een feestje biedt jou de ideale gelegenheid om jouw voedselkunstwerk aan anderen te presenteren. Bij de online bakkerij jeEigenTaart zijn heel bijzondere taarten te verkrijgen maar je kunt er ook allerlei materialen bestellen zodat je zelf een excentrieke taart kunt maken. Behalve de eetbare ingrediënten kun je er ook de ideale gereedschappen vinden die je nodig hebt om bepaalde vormen te kunnen maken.

Er worden steeds meer voedselproducten ontdekt die zich prima lenen voor creatieve doeleinden. Suiker en boter zijn gemakkelijk om te vormen tot een kneedbare massa. Voor stijl- en smaakvolle toetjes en zoete hapjes wordt er vaak gebruikgemaakt van deze basisproducten. Maar ook een simpel kopje koffie kun je omtoveren tot een bijzonder kunstwerk door middel van een bewerking van het schuim: door een aantal ingrediënten toe te voegen aan het schuim wordt het dikker en kunnen er heuse ‘sculpturen’ van gemaakt worden.

Onze voedselverbruik wordt almaar uitgebreider omdat we tegenwoordig producten uit bijna alle landen ter wereld consumeren. Daarnaast zijn we van een toenemend aantal producten te weten gekomen dat ze gezond zijn voor het menselijk lichaam. Houtskool is daar één van. Dit product is uitermate geschikt om als verf te gebruiken.

Er zijn enkele kunstenaars die inmiddels beroemd zijn geworden met hun artistieke voedselcreaties, zoals Daniele Barresie, Cosimo Cavallaro en Lauren Purnell.