Er wordt weleens gezegd dat iedereen mooie foto’s kan maken met de digitale camera’s van tegenwoordig. En deels klopt dat, want het is inderdaad wat eenvoudiger geworden om een plaatje te schieten waarmee men uiteindelijk tevreden is. Met een digitale camera is het makkelijk om van een bepaald tafereel talloze foto’s te maken, in de hoop dat er ten minste een mooie afbeelding tussen zit. Voor het maken van een fraaie foto die onder de noemer kunst valt is echter meer nodig.
Een foto die een emotie weet op te roepen
Camera’s worden steeds professioneler, zelfs de camera op de mobiele telefoon. De prima lenzen en de verschillende functies van een digitale camera, met name het inzoomen, het scherpstellen en het uitlichten, maken het fotograferen steeds interessanter. Maar is een prachtige foto per definitie kunst?
Mag een zelfgemaakte foto, die ingekaderd in een van die mooie lijsten aan de muur in de woonkamer of in een andere ruimte hangt, kunst genoemd worden? Om dat te kunnen bepalen wordt er gekeken naar emotie. Zodra een foto een bepaalde emotie weet op te roepen bij onafhankelijke toeschouwers, dan mag de betreffende foto als een kunstwerk beschouwd worden. Het is dus de taak van de fotograaf om een thema of tafereel zodanig af te beelden dat het resultaat – de foto – bij een onafhankelijk publiek een emotie oproept.
De pioniers van de kunstfotografie
In het begin van de 20ste eeuw probeerden fotografen hun foto’s steeds vaker als een vorm van kunst aan de man te brengen. De foto’s werden dan ook steeds artistieker. Pas in 1960 werd fotografie – mede door toedoen van Andy Warhol – als een vorm van kunst geaccepteerd. Sinds 1968 worden foto’s met een artistieke nieuwswaarde onderscheiden: sindsdien wordt de Pulizer Prize jaarlijks uitgereikt. Ook deze foto’s worden beschouwd als kunst.
Maak een leuke fotowand
Als een foto geen emotie oproept bij een onafhankelijk publiek, maar zelf word je wel erg blij van de afbeelding, mag deze dan niet in een lijst aan de muur hangen? Zeker wel. Ook als het een foto betreft die alleen jij of een ander gezinslid mooi vindt, dan moet je deze zeker ophangen. In combinatie met een mooie lijst van hout of aluminium/metaal kan het nog steeds een leuke blikvanger zijn waar toch iedereen met plezier naar kijkt. Lijsten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren zodat je zelfs een hele fotowand zou kunnen maken met allerlei schitterende plaatjes die je zelf hebt geschoten. Combineer verschillende lijsten met elkaar en je zult zien dat iedereen versteld staat van het verrassende resultaat.
Voeg enkele artistieke effecten toe
Probeer eens bijzondere effecten in je foto’s aan te brengen. Zoals een schilder zelf bepaalt welke elementen hij of zij in het schilderij weglaat of juist toevoegt, zo gaat dat tegenwoordig ook met digitale fotografie steeds makkelijker: kleuren kunnen aangepast of toegevoegd worden. Dat stelt jou in staat om prachtige, artistieke foto’s te maken die je vervolgens kunt (laten) inlijsten. Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat je er zelf van geniet, zowel van het fotograferen als van de foto zelf.