Dieren kunnen prima de hoofdrol vervullen in een kunstobject. Op de foto zien we een portret van een hond wat de plaats ingenomen lijkt te hebben van diens baas. Deze hond vervult zonder twijfel de hoofdrolfunctie. De zwarte achtergrond heeft haast letterlijk de deels zwarte hond geabsorbeerd. De timing van de foto weergeeft een hond die zich concentreert. Het lijkt op een nieuwsgierige oplettende en actieve houding, die op elk moment kan leiden tot een blaf. Niet dat de hond ergens voor waarschuwt. Nee, de hond kijkt met een zekere mate van interesse, alsof er iets wat die graag wil hebben.

Dieren in de schilderkunst

In de schilderkunst zijn dieren een genre die minder aandeel heeft in het geheel, maar toch altijd wel serieus genomen werd. Er zijn diverse kunstenaars die zich hier ten dele of volledig op hebben toegelegd en er zelfs heel bekend mee werden. U vindt een mooi overzicht van schilderen van deze genre op Artsalonholland.nl, waarbij dieren niet als hoofdonderwerp onderdeel uitmaakten van een kunstwerk.

Kunst met levende dieren

Een interessant beeldverslag van Mister Motley laat zien dat kunst met levende dieren heel goed mogelijk is. Het is geen alledaags concept en vergt wel wat specialistische vaardigheden en voorzieningen om de participatie van de levende dieren in het kunstwerk te kunnen handhaven. Desondanks spreken de beelden voor zich. Net als met ieder ander kunstobject zullen smaken verschillen en zal de liefhebber van gecompliceerde abstracte kunst, zich misschien wat minder thuis voelen op een expositie als deze, maar kunst is altijd uniek en blijft verassen.