Veel modeontwerpers zijn ware kunstenaars die kleding tot een kunstwerk verheffen. Kunstfotografen en schilders die gebruik maken van geklede modellen zullen uiteraard veel belang hechten aan de kleding die wordt gedragen door het model. In de kunstwereld is er ook een stroming die kleding gebruikt om een op zichzelf staand kunstwerk te maken.

Gebruik van kleding voor een kunstwerk

Met een creatieve geest zijn er allerlei vormen te bedenken die je kunt maken met een kledingstuk, zonder dat je hoeft te knippen of te scheuren. Van broeken zijn gemakkelijk hele leuke gezichten te maken. Er is een hele reeks op internet te vinden met verschillende grappige broekengezichten. Je kunt gewoon een broek uit de kast pakken en deze op diverse manieren vouwen totdat je er een gezicht inziet. Er valt uiteraard over te discussiëren of dit werkelijk tot de categorie kunst thuishoort maar het levert in ieder geval erg leuke foto’s op. Je hoeft er overigens niets voor kapot te maken, dus je kunt de modieuze broek nadien gewoon nog dragen.

Een recente doorbraak met betrekking tot het gebruik van kleding in kunst is afkomstig van de Brit Ian Berry. Hij maakt realistische schilderijen die bijna op foto’s lijken door hele kleine stukjes denim te knippen en te plakken. Denim is in ontzettend veel kleurtinten te krijgen. Ian maakt gebruik van deze verschillende tinten blauw om vormen aan te brengen in zijn kunstwerken. Het is natuurlijk ook mogelijk om verschillende kleuren kleding te gebruiken. Behalve dat het leuk is om creatief met stoffen bezig te zijn is het ook een hele goede manier om oude kleding te recyclen.

Er wordt ook kleding gebruikt voor kunstontwerpen in de buitenlucht. De Finse kunstenares Kaarina Kaikkonen maakt al sinds de jaren ’80 in het oog springende installaties van kleding. In eerste instantie gebruikte ze alleen mannenkleding maar sinds het overlijden van haar moeder is ze overgestapt op het gebruik van dameskleding en schoenen, om zo de herinnering levend te houden.

Wanneer je kunst wilt maken met kleding kun je heel eenvoudig beginnen met hetgeen je thuis voorhanden hebt. Op deze manier kun je uitgebreid experimenteren zonder dat je hoeft te investeren, iedereen heeft immers wel verschillende soorten en kleuren kleding in de kast hangen die niet meer worden gedragen.